Ebba Busch frågar sig varför inte fler av våldsverkarna från påskhelgens upplopp skadades när ett hundratal poliser skadades, i en intervju med Ekot.

– Frågan som borde ställas är: Varför sköts det inte skarpt? säger hon.

”Är hon inte riktigt klok?” kommenterar justitieminister Morgan Johansson (S) KD-ledarens uttalande.Han anklagar KD-ledaren för att kritisera polisen ”för de inte ställde till med en massaker i helgen”.

Justitieminister Morgan Johansson (S) den politiker i landet som har det största ansvaret för rättsväsendet har kanske glömt lagen om nödvärn, eller bortser från den.

Nödvärnsrätt är den del av nödrätten som handlar om att mot en angripare använda våld eller hot om våld som annars är olagligt, rätten till självförsvar.

Alla män och kvinnor som angrips och där fara för liv och hälsa föreligger, har alltså rätt till självförsvar – detta gäller även poliser i tjänsteutövning. Nödvärnsrätten kräver ett visst mått av proportionalitet som i dagligt tal kan uttryckas som att man inte får använda mer våld än nöden kräver. Lagtexten vid nödvärn säger att gärningen inte får vara uppenbart oförsvarligt.

Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, i syfte att döda räddningstjänst, i syfte att döda i vissa fall sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade inte svensk polis. Så frågan som borde ställas är: Varför sköts det inte skarpt? säger Ebba Busch.

Ebba Busch säger till Ekot att hon vill se en utredning om varför några av de regionala polisledningarna gav order till polisen om att backa och inte gå tillbaka in i de upploppsdrabbade områdena. Hon tycker inte att det är ett tillräckligt argument om det var så att polis i de regionala polisledningarna hoppades på att de kunde undvika ytterligare eskalering med att kliva tillbaka.

– I ett läge där andra människor som vill Sverige illa och polisen illa bestämmer sig för att ta över ett område, då behöver ju polisen eskalera till den yttersta nivån, säger Ebba Busch.

I fredstid har polisen  som enda svenska myndighet våldsmonopol. Våldsmonopol  är en statsvetenskaplig  term som beskriver den moderna statens exklusiva rätt att använda våld inom sitt territorium.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi var även hon snabbt ute och kritiserade KD-ledarens uttalande.”Att kräva att polisen skjuter skarpt mot en folkmassa med alla de risker det innebär, istället för insatser för att stoppa våldet, är galet”, skriver hon bland annat i ett meddelande på Twitter.

Frågan är; vad är en ”folkmassa med fredliga avsikter och vad är en pöbel som  försett sig med Molotov cocktails (brandbomber), stora gatstenar , och maskerat sig för undvikande av identifiering?

Pöbeln försöker slå ihjäl poliser och poliserna på plats har bevisligen inte kontroll över läget. Över 104 skadade poliser och att polisen gömmer sig bakom bussar eller springer iväg är indikationer på det. Polisens uppgift är att skydda allmänheten och där ingår att neutralisera hot.

Flera poliser har vittnat om en situation där det egentligen, enligt alla de kriterier som finns för en enskild polisman, hade varit motiverat att skjuta skarp verkanseld, men där man valde att avstå för att man till exempel såg en barnvagn i blickfånget. Vilka verktyg hade då behövts i stället för att kunna återta makten för att stå för det statliga våldsmonopol som polisen ska stå för, säger Ebba Busch i Aktuellt.Ebba Busch menar att svensk polis ”har ett glapp” mellan dialog, batong, pepparsprej och att skjuta skarpt med dödligt vapenvåld. Man hade behövt gummikulor, man hade behövt vattenkanoner till sitt förfogande. Jag har lyft de här frågorna för att visa på det orimliga i att det var polisen som tvingades till reträtt, inte våldsverkarna.

En sak är tydlig och det är att justitieminister Morgan Johansson (S) har en stor uppgift framför sig: Dels återställa förtroendet hos allmänheten, att polisen har förmågan och viljan att hantera ett våldsamt pöbelupplopp – och dels skapa respekt för polisen hos alla våldsverkare som inte kan acceptera den svenska yttrandefriheten, utan vill tillämpa hemlandets lagar i Sverige.

Anders Jarkiewicz