Valör tvekar Tyskland?

Medan andra västländer beslutar att sända tunga offensiva vapen till Ukraina tvekar Tysklands regering att sända 100 Leopard 2 stridsvagnar. Varför denna försiktighet i att utmana Ryssland?

Svaret ligger bakåt i historien och stavas SKULD. När den tyska krigsmakten välde in över Sovjetunionens gränser midsommardagen 1941 förde det med sig ett ofattbart lidande för befolkningen. Den tyska krigsmakten mördade inte bara judar utan miljontals ryssar och ukrainare. Man räknar med 27 miljoner ryssar dog, civila och militärer. De lät 100 000-tals tillfånga sovjetiska soldater svälta och frysa ihjäl bakom fronten. Sovjetunionens befolkning skulle tjäna som slavar utan några rättigheter i det ”Tredje Riket”, så var planen.

Denna moraliska skuld har präglat efterkrigstidens Tyskland och gör sig fortfarande påmint i Tysklands relationer med Ryssland. Att än en gång skicka in stridsvagnar mot Ryssland, även om det sker via ombud (Ukraina) tar emot. Ingen vill bli påmind om det elände Tyskland drog över Europa för 80 år sedan.

En viktig del av Tysklands tillväxt industriellt, bygger på tillgången till billig energi. Tyska storindustrier har köpt rysk naturgas under decennier, och så kunnat bygga upp världens fjärde starkaste ekonomi. Att irritera denna värdefulla partner (Ryssland) genom sanktioner och att skicka vapen till deras värste fiende , tar verkligen emot.

Ett annat skäl är att den nuvarande regeringen med socialdemokraterna (SPD), De gröna och Liberalerna (FDP) har helt olika agendor. Man har kort sagt svårt att komma till beslut. Förbundskanslern Olaf Scholz agerar mer som ringdomare i fighten mellan de båda andra. Men nu har Olaf Scholz till sist satt ner foten och proklamerat att han skall utnyttja möjligheten som finns inskriven i den tyska grundlagen nämligen ”Riktlinjekompetens”. Den ger förbundskanslern rätt att bestämma regeringens politik, riktlinje, i en viss fråga och alltså köra över samarbetspartierna. Denna möjlighet har aldrig tidigare använts i Förbundsrepubliken Tysklands historia.

Invasionen av Ukraina ställde den av Tyskland förda politiken på kant, och det dröjde inte länge förrän än Olaf Scholz uppbragt förklarade att Tyskland kraftigt skall rusta upp sin krigsmakt genom att tillföra 1000 miljarder kronor så att Försvarsmakten vid slutet av perioden med upprustning skall nå 2% av BNP. Detta är i och för sig på samma nivå som övriga NATO länder och Sverige har som mål.

Räkna med att frågan om tyska pansarvagnar till Ukraina, kommer att ta lång tid för regeringen Scholz att lösa, men under tiden har både USA, Storbritannien och andra NATO länder beslutat skicka de vapen Ukraina ber om. Även Sverige har beslutat sända artillerisystemet ACHER till Ukraina.

Anders Jarkiewicz