Sveriges kommuner och regioner rasar över regeringens tilläggsbudget som ger vården ytterligare 6 miljarder. Totalt har regeringen tillfört 34 miljarder till kommuner och regioner 2024.
Varför räcker inte de pengar som man får?
Det ekonomiska utfallet över tid varierar stort, ofta i cykliska banor. Vissa år råder det högkonjunktur (stor efterfrågan på varor och tjänster) medan det råder lågkonjunktur (låg efterfrågan på varor och tjänster) andra år.
Dess fluktuationer i ekonomin kommer inte som en överraskning för någon med insikt i ekonomi, utan kan förespås i relativ god tid innan. Det möjliggör då att man kan vidta åtgärder i god tid för att motverka effekterna av tex. en minskad efterfrågan och sämre ekonomi.
Inom det privata näringslivet har man under lång tid haft möjlighet att avsätta delar av överskottet ett gott år, för att kompensera förväntade underskott kommande år. Detta minskar behovet av att ta till drastiska åtgärder, tex. friställningar av personal när ekonomin viker.
Detta har inte varit möjligt inom den offentliga sektorn, (regioner och kommuner), utan här har man varit tvungen att spendera de medel man fått samma räkenskapsår som de erhölls. Om man inte spenderat erhållna medel, så återgick de till staten.
Detta ändrades 2013 då kommuner och regioner fick möjligheten att fondera medel i så kallade Resultat Utjämnings Reserven RUR.
Lagens torra kanslisvenska formulerar det såhär;
Kommuner och landsting skall varje år upprätta en budget för nästa kalenderår (budgetår).
Budgeten skall upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna.
Undantag:
Medel från en resultatutjämningsreserv får användas för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel.
Har då kommuner och regioner använt sig av denna möjlighet att mildra effekten av kommande sämre tider?
Låt oss studera ett exempel;
Stockholm stad hade haft möjligheten att avsätta 19 miljarder till RUR under perioden 2013–2022 men valde att avsätt 0 kr för att mildra effekten av kommande sämre tider.
Stockholm stads vinst byggde istället upp det egna kapitalet som enligt 2022 års bokföring uppgick till hela 142 miljarder kronor.
Det vänsterstyrda Stockholms stad kan inte heller säga, som man brukar inom rörelsen, ”Vi såg det inte komma”
Faktum är att kommunerna och regionerna redan 2022 hade information om de förväntade underskotten 2023 och 2024 och hade då möjlighet att avsätt medel till RUR.
Under tiden 2013–2022 hade kommunerna sammanlagt kunnat avsätta 108 miljarder mer än vad de faktiskt gjorde. Samma summa för regionerna är 14 miljarder mer än vad de gjorde!
SVD:s ekonomiske talesman Sjöstedt försvar regeringens 6 miljarder till vården.
– Min benägenhet att göra den här typen av åtgärder ökar inte när man läser om regioner som lägger ned en akutmottagning för att spara pengar, samtidigt som man lägger lika mycket eller mer på konst på sjukhusen.
Han framhåller att Tidöpartierna totalt har skjutit till 34 miljarder till regionerna och kommunerna, och att de har ett ansvar att prioritera kärnverksamheten.
– Sluta göra fel saker, fortsätt för all del att göra rätt saker, säger Sjöstedt.
I tidningen ”Sunt förnuft” som utges av Skattebetalarnas förening ger man exempel på satsningar och investeringar som platsar på listan över det slöseri som drabbar skattebetalarna, enlig deras Slöseri ombudsman Philip Syrén.
Göteborg;
Projektet västlänken med tågtrafik under jord i har försenats med 7 år och kostnaden har ökat från beräknade 20 miljarder till 38.4 miljarder.
Stockholm:
Utbyggnaden av trafikplats Slussen har ökat från planerade 12 miljarder koronor till 21 miljarder kronor och försenats med flera år.
Utformningen av en cykelbro vid trafikplats Slussen är har orsakat motsättningar mellan politiker som kostar skattebetalarna 1 miljon per dag i väntan på beslut.
Kiruna: Det nya badhuset skulle ha kostat 360 miljoner men är nu uppe över 1000 miljoner i beräknad kostnad.
Tranemo: Investerade 900 000 kronor i en kommun poet.
Smedjebacken; Investerade 9 miljoner kronor i att värma upp vattnet i ett utomhusbad i en sjö. Det fungerade inte.
Den offentliga misshushållningen beror på Strukturfel enligt följande punkter.
De kommuner som agerar ansvarsfullt och sparsamt kan nästkommande år få minskade stadsbidrag.
SKR (Sveriges kommuner och regioner) svartmålar därför ekonomin för att få stora bidrag från staten. Efter pandemiåren med hela 56% – för att framstå i sämre dager och därigenom erhålla mer i bidrag från staten.
Det kommunala utjämningssystemet som gör att kommuner med en välskött ekonomi tvingas skänka bort sitt överskott till dåligt skötta kommuner belönar slöseri och bestraffar skötsamma och välskötta kommuner.
Daniel Källenfors, Kommunstyrelsens ordförande på Lidingö för Moderaterna ifrågasätter Malmös användningen av kommunala medel för satsningar på bland annat en skejtsamordnare och en e-sportsamordnare. Källenfors argumenterar för att kommunen istället borde prioritera att få människor ut i arbete och minska bidragsberoendet. Han framhåller att Lidingös kommun årligen lämna 1 miljard i kommunalt utjämningsbidrag varav en stor del går till Malmö kommun.
Fasa ut det kommunala utjämningssystemet så att kommuner på obestånd gradvis tvingas ta ansvar för sin egen ekonomi.
Belöna kommuner som gör överskott genom att garantera upprätthållna stadsbidrag när de sparar och hushållar.
Villkora stadsbidragen med skuld saneringsplaner för kommuner som gör underskott.
Inför tjänstemannaansvar i den kommunala verksamheten så att både upphandlingar och infrastruktursatsningar har tydliga projektägare med ansvarsbörda.
Tillåt inte att stadsbidrag spenderas på något annat än kommunernas kärnuppdrag.
Från kommuner och regioner påpekas ofta att det kommunala självbestämmandet är en central och viktig fråga för dem – hur vore det då om de tar ansvaret för sina egna beslut och slutar kritisera regeringen för att inte tillskjuta tillräckligt mycket i stadsbidrag.
Anders Jarkiewicz
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.