Samtidens frågeställningar och framtidens val

Månad: augusti 2024

Pensionsreformen blev bara en tumme!

Hur kunde det gå så fel?

Grunden för det nya pensionssystemet som sjösattes för 30 år sedan var att arbete skall löna sig.

En person som arbetat från 16 år till sin pension skulle få en pension på 65% av sin slutlön men har i nu 25 år senare landat på 45%. Det är en avsevärd försämring som politikerna valt att ignorera.

Men i stället för en stark inkomstpension har politikerna höjt garantipensionerna. Sedan 2022 har statens utgifter för garantipensionen ökat med 20 miljarder eller uttryckt i procent 145%.

Garantipensionen infördes som ett grundskydd för de med mycket låga eller inga arbetsinkomster.  Det handlar här om personer som arbetat kortare perioder av sitt vuxna liv, eller inte arbetat och inte heller betalat skatt. Tex många immigranter eller personer som valt att stanna hemma medan barnen var små.

Alla statliga pensionsutbetalningar skrivs upp i takt med kostnadsutvecklingen i Sverige. När det gäller garantipensionen justeras den upp i förhållande till inflationen, medan inkomstpensionen justeras upp med löneutcklingen.

Utöver den extremt höga inflationen på senare tid som i januari 2023 låg på 11,7% och ledde till rekordhöjning av garantipensionen, beslutade vänsterblocket i valrörelsen 2022 att som lök på laxen höja garantipensionen med 1000kr./månad.

Inkomstpensionen som grundar sig på vad pensionären betalat till pensionssystemet under hela sitt arbetsliv, och som trappas av ju högre inkomst man har, fick inte någon sådan höjning.

Däremot utökades andelen pensionärer som får garantipension från 30,12 % 2022 till 57,05 % 2024! Statens utgifter ökade under samma tid från 13,6 miljarder till 33,4 miljarder 2024 – en ökning med 145 %.

Haveriet i pensionssystemet förklaras också av att vi lever längre än vad konstruktörerna av systemet tog höjd för under 1990-talet. Mellan 2000 och 2022 ökade medellivslängden med ungefär 2,5 år. Men medelpensionsålder fortfarande står och stampar runt 65-års sträcket.

 

Pensionerna behöver dock inte vara så svaga som de är för inkomstpensionärerna i dag. Enligt Håkan Svärdman pensionsexpert på Folksam som utrett frågan, är vad som behövs politisk vilja och handlingskraft.

Pengar finns i pensionssystemet som visar på stora överskott i AP-fonderna.

Därutöver behövs en ny politisk vilja bland vår politiker, och den verkar finnas då beskedet kom den 28 februari att pensionsgruppen som innefattar samtliga riksdagspartier återuppstår efter en lång tids träta.

Redan i dag skulle pension kunna höjas med 1000 – 1300kr.

Faktum är enligt Folksam, att ”pensionerna kan höjas med 2000 – 2300kronor i månaden före skatt utan att det kostar varken den enskilde, arbetsgivarna eller statskassan något”

Varför det har varit så trögt att komma till skott i pensionsfrågan, beror kanske på riksdagen sammansättning, där ungdom och risktagande premierats framför erfarenhet och klokskap.

I dag har Sverige en åldrande befolkning, men ett av Europas yngsta parlament med ledamöter som i ökad utsträckning saknar arbetslivserfarenhet utanför poetiken.

Den tredjedel (33%) av befolkningen som är över 65 år har en representation i riksdagen på ynka 2,6 procent.

”Finns det inte tecken, ganska tydliga dessutom sådana”, skriver Kurt Lundgren i sin utmärkta bok ”Landet lagom och det pragmatiska arvet”,” på att synen på äldre också yttrar sig i en ogenomtänkt syn på erfarenhet och i att vi inte tar vara på de äldres erfarenheter?

Om vi accepterar att kunskap är reflekterad erfarenhet är det ganska naturligt att unga beslutsfattare med begränsad erfarenhet skapar miljöer där man inte bara följer de rådande trenderna utan också gör det på ett onyanserat och fundamentalistiskt sätt?

Vad vi behöver är riksdagsledamöter med breda erfarenheter och en god förankring lokalt och i sina yrken, som kan fokusera på rätt saker, som kan tänka själva och som har personlig integritet”

Lundgren avsluter inlägget med frågan; ”Varför kan inget parti besluta att endast nominera kandidater med minst tio års yrkeserfarenhet utanför den politiska sektorn?”

Den efterkrigsgeneration som i stort står bakom det fantastiska uppsvinget i ekonomin som Sverige fått uppleva, den generationen bör nu få skörda frukterna av detta hårda och slitsamma arbete.

Att fastna i ett regelverk som har överlevt sig själv är ovärdigt.

Genomför skyndsamt den omarbetning av pensionssystemet som nu påbörjats, och gör det åter lönsamt att arbeta.

Släpp in personer i riksdagen som har lång yrkeserfarenhet och god kännedom om lokalsamhället. Kort sagt kloka män och kvinnor.

 

Anders Jarkiewicz

 

 

Peter Hultqvist den samvetsömme försvarsministern.

Peter Hultqvist (S) gjorde nyligen stort nummer av att Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) anmälde Kalla Faktas reportage om ”trollfabriker” till granskningsnämnden. Journalisten hade klippt in svar från myndigheten för att ge sken att MPF svarade på ”Kalla faktas frågor men i verkligheten togs klippen från ett helt annat program.

Han krävde Magnus Hjort, generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvars avgång. Därav blev inget då det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörerna.

Peter Hultqvist (S) skrev i Dala Demokraten i början av år 2021 om Sverigedemokraterna och hur deras retorik kunde kopplas samman med både fascism och nazism.

I krönikan skrev han följande liknelse: ”Hur mycket man än sminkar en gris så är det en gris”.

Kravet på Magnus Hjorts avgång var alltså inte en enskild händelse utan följer en linje med avsky mot SD som Hultqvist närt genom helas sin politiska karriär.

Hultqvist har genom åren varit något av rubrikernas man. Han var en av talarna på Folk och försvars konferens i Sälen 2016.

Han påstod där att han kommit ihop sig med befälet vid sin militärtjänstgöring (lumpen) 1978 och att det var orsaken till att han lämnade tjänstgöringen efter enbart 57 dagar.

Sedan visade det sig att han begärt vapenfri tjänst beroende på att ”bruket av vapen var oförenligt med hans personliga övertygelse.”

Journalisten Jonas Gummesson skildrar i sin bok Media att det var när det började bli dags för Dala regementets tuffa ”40 kilometers fotmarsch under linje- och punkt orientering med inlagd stridsskjutning” som det plötsligt inkom en ansökan om vapenfri tjänst från Hultqvist.

I ansökan föreslog den framtida politikern bland annat att han skulle få utföra den vapenfria tjänsten på ”Värnpliktsnytt, brandkår eller liknande typ av tjänstgöring”.

Värnpliktsnytt var vid den här tiden en sorts fristad där unga män från journalist- och politikerhem kunde få öva på att producera en tidning istället för att utföra traditionell militärtjänst.

Hultqvist har förmågan att sila mygg och svälja kameler.

När han som försvarsminister i den socialdemokratiska regeringen för några år sedan råkade i blåsväder under mega skandalen i Transport styrelsen klarade han sig med minsta marginal, då oppositionen krävdes hans avgång.

Hultqvist klarade sig med hjälp av Annie Lööf som påbörjat sin vänstersväng med centerpartiet vid den här tiden.

För dem som glömt vad det handlade om:

Transport styrelsen lät It-tekniker i Tjeckien sköta känslig och hemlig information. Personalen var inte säkerhets prövad. Information om hemliga agenter, svenska körkortsregistret, hela försvarets fordonsregister, med mera, fanns tillgängligt för personal utanför Sverige.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S). förnekade att hon känt till bristerna på Transport styrelsen lika länge som sina ministerkollegor Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Anna Johansson (S) och Anders Ygeman (S) sparkades dock medan Hultqvist klarade sig.

Peter Hultqvist är den försvarsminister som utgjorde det starkaste hindret inom socialdemokratin och regeringen till svenskt medlemskap i NATO.

Han såg inget skäl i att kompensera den bristande svenska förmågan att försvara landet med att ansluta Sverige till den allians av starter (NATO) som skulle försvara småstater i Europa i händelse av angrepp från Ryssland.

Vem mins inte uttalandet som han, framförde med sävligt dalmål vid Socialdemokraternas partistämma; ” jag som försvarsministern kommer aldrig att medverka till ett svenskt Natomedlemskap

Ett uttalande som Hultqvist fick förklara ett halvår senare då han som försvarsminister lämnade in den svenska ansökan till NATO om att bli fullvärdiga medlemmar.

Peter Hultqvist tillhör den grupp av toppolitiker, vid sidan av Göran Persson(S) och Fredrik Reinfeld(M), som har skadat Sverige och dess förmåga att försvara landet mest.

Man kan fråga sig hur socialdemokraterna kunde sätta en vapenvägrare att som minister och ordförande i försvarsutskottet, ha ansvaret för inköp av vapen och vapensystem till det svenska försvaret.

I forna tider ställdes den som medvetet sänkte vindbryggan, så att fienden kunde ta sig in, inför riksrätt

För mycket länge sedan hände följande:

En vis man satt och vilade i templet. Då kom ett antal skriftlärda och fariséer dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom 4och sade: »Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. 5I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas”

Man krävde att den vise mannen skulle fälla ett domslut över kvinnan. Han svarade då »Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne”

Ingen kastade någon sten, och alla gick hem.

Något som den samvetsömme försvarspolitikern Peter Hultqvist borde ha tänkt på innan han kastade sten mot generaldirektören  för Myndigheten för psykologiskt försvar Magnus Hjort.

Sedan upplysningstiden har kunskapen i världen ökat enormt, vid inte mindre än 17 000 universitet produceras lärda män och kvinnor, men;

Var har alla visa män tagit vägen?

 

Anders Jarkiewicz

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén