Hur kunde det gå så fel?
Grunden för det nya pensionssystemet som sjösattes för 30 år sedan var att arbete skall löna sig.
En person som arbetat från 16 år till sin pension skulle få en pension på 65% av sin slutlön men har i nu 25 år senare landat på 45%. Det är en avsevärd försämring som politikerna valt att ignorera.
Men i stället för en stark inkomstpension har politikerna höjt garantipensionerna. Sedan 2022 har statens utgifter för garantipensionen ökat med 20 miljarder eller uttryckt i procent 145%.
Garantipensionen infördes som ett grundskydd för de med mycket låga eller inga arbetsinkomster. Det handlar här om personer som arbetat kortare perioder av sitt vuxna liv, eller inte arbetat och inte heller betalat skatt. Tex många immigranter eller personer som valt att stanna hemma medan barnen var små.
Alla statliga pensionsutbetalningar skrivs upp i takt med kostnadsutvecklingen i Sverige. När det gäller garantipensionen justeras den upp i förhållande till inflationen, medan inkomstpensionen justeras upp med löneutcklingen.
Utöver den extremt höga inflationen på senare tid som i januari 2023 låg på 11,7% och ledde till rekordhöjning av garantipensionen, beslutade vänsterblocket i valrörelsen 2022 att som lök på laxen höja garantipensionen med 1000kr./månad.
Inkomstpensionen som grundar sig på vad pensionären betalat till pensionssystemet under hela sitt arbetsliv, och som trappas av ju högre inkomst man har, fick inte någon sådan höjning.
Däremot utökades andelen pensionärer som får garantipension från 30,12 % 2022 till 57,05 % 2024! Statens utgifter ökade under samma tid från 13,6 miljarder till 33,4 miljarder 2024 – en ökning med 145 %.
Haveriet i pensionssystemet förklaras också av att vi lever längre än vad konstruktörerna av systemet tog höjd för under 1990-talet. Mellan 2000 och 2022 ökade medellivslängden med ungefär 2,5 år. Men medelpensionsålder fortfarande står och stampar runt 65-års sträcket.
Pensionerna behöver dock inte vara så svaga som de är för inkomstpensionärerna i dag. Enligt Håkan Svärdman pensionsexpert på Folksam som utrett frågan, är vad som behövs politisk vilja och handlingskraft.
Pengar finns i pensionssystemet som visar på stora överskott i AP-fonderna.
Därutöver behövs en ny politisk vilja bland vår politiker, och den verkar finnas då beskedet kom den 28 februari att pensionsgruppen som innefattar samtliga riksdagspartier återuppstår efter en lång tids träta.
Redan i dag skulle pension kunna höjas med 1000 – 1300kr.
Faktum är enligt Folksam, att ”pensionerna kan höjas med 2000 – 2300kronor i månaden före skatt utan att det kostar varken den enskilde, arbetsgivarna eller statskassan något”
Varför det har varit så trögt att komma till skott i pensionsfrågan, beror kanske på riksdagen sammansättning, där ungdom och risktagande premierats framför erfarenhet och klokskap.
I dag har Sverige en åldrande befolkning, men ett av Europas yngsta parlament med ledamöter som i ökad utsträckning saknar arbetslivserfarenhet utanför poetiken.
Den tredjedel (33%) av befolkningen som är över 65 år har en representation i riksdagen på ynka 2,6 procent.
”Finns det inte tecken, ganska tydliga dessutom sådana”, skriver Kurt Lundgren i sin utmärkta bok ”Landet lagom och det pragmatiska arvet”,” på att synen på äldre också yttrar sig i en ogenomtänkt syn på erfarenhet och i att vi inte tar vara på de äldres erfarenheter?
Om vi accepterar att kunskap är reflekterad erfarenhet är det ganska naturligt att unga beslutsfattare med begränsad erfarenhet skapar miljöer där man inte bara följer de rådande trenderna utan också gör det på ett onyanserat och fundamentalistiskt sätt?
Vad vi behöver är riksdagsledamöter med breda erfarenheter och en god förankring lokalt och i sina yrken, som kan fokusera på rätt saker, som kan tänka själva och som har personlig integritet”
Lundgren avsluter inlägget med frågan; ”Varför kan inget parti besluta att endast nominera kandidater med minst tio års yrkeserfarenhet utanför den politiska sektorn?”
Den efterkrigsgeneration som i stort står bakom det fantastiska uppsvinget i ekonomin som Sverige fått uppleva, den generationen bör nu få skörda frukterna av detta hårda och slitsamma arbete.
Att fastna i ett regelverk som har överlevt sig själv är ovärdigt.
Genomför skyndsamt den omarbetning av pensionssystemet som nu påbörjats, och gör det åter lönsamt att arbeta.
Släpp in personer i riksdagen som har lång yrkeserfarenhet och god kännedom om lokalsamhället. Kort sagt kloka män och kvinnor.
Anders Jarkiewicz