Samtidens frågeställningar och framtidens val

Månad: januari 2025

Barbarossa en total katastrof den ryska Röda armén

Operation Barbarossa 22 juni 1941

De ryska generalerna förväntade sig inte att det egna linjerna skulle brista och att det tyska anfallet skulle tränga långt in i Ryssland innan de kunde sätta sig till motvärn och stoppa anstormningen.

Förväntningarna inför det kommande kriget med Tyskland bland de högre sovjetiska officerarna  var stora.

Enligt den nyutkomna boken ”Andra världskriget i färg 1939–1945 i nytt ljus” av Anders Frankson & Niklas Lindblad, kände officerarna tillförsikt i den krigsmakt som byggts upp.

General Krill Meretskov skrev i sina memoarer ” De flesta trodde att kriget skulle bli ett totalt fiasko för Tyskland och vi skulle med små förluster föra över kriget till fiendens territorium och mede en mäktig motstöt tvinga dem till kapitulation”

Röda armén hade före kriget huvudsakligen övat anfalls strid. Reträtt hade inte övats tillräckligt – och detta fick Röda armén betala ett fruktansvärt högt pris för.

Styrkeförhållandena var förvisso till Sovjetunionens fördel. Antalet stridsvagnar var för Tyskland 4 200 medan Sovjetunionen förfogade över 23 000! Och därav var ca 13 000 utplacerade läng gränsen i väst för att möta en eventuell invasion.

Varför stoppades inte den tyska invasionen?

Ryssarna var sämre utbildade, hade sämre organisation och saknade uppdrags strategi. Dessutom rådde hybris bland de högre officierna i Röda armén.

Här kan även tilläggas att det rådde brist på högre officerare, då Stalins rabiata paranoia hade lett till mördandet av tusental högre officerare redan 1938.

Här kan man dra vissa likheter med kriget Ukraina.

Trots ett enormt övertag i antal soldater, antalet stridsvagnar och flygvapen biter Ukraina ifrån och går även till motanfall när tillfälle ges.

Kanske har även Putin drabbats av hybris?

Någon soldat har han aldrig varit, han har vistats inom KGB där han lärt sig allt om lönnmord och ”Maskirovka” = förnekelse, bedrägeri och desinformation.

Anders Jarkiewicz

 

Hade bränderna i Los Angeles kunnat förebyggas?

 

Bränderna ii Los Angels hade kunnat förhindrats om man hade lyssnat till ursprungsbefolkningen (olika indianstammar)

Indianerna kunde varken läsa eller skriva men de kunde läsa av naturen. Redan innan spanjorerna flyttade in i slutet av 1700 talet visste indianerna hur man skulle förebygga de omfattande bränder som plågade området.

Orsaken till de omfattande bränderna var att mycket varm luft från Mojaveöknen i öster som ligger på ca 900 meter höjd rusade mot Stilla havets kalla vatten i väster. Bränder i detta område var i stort sett omöjligt att släcka.

Indianerna insåg att torrt avfall från träden som grenrensatr och buskar som växte på marken utgjorde bränsle till bränderna, som om det fick ligga kvar på marken, gjorde bränderna omöjliga att släcka.

Därför anlade de bränder vid en årstid med regn och kallt väder och avlägsnade därigenom bränslet som elden behövde. Detta gjorde att bränder som senare uppstod vid hårda vindar och varm luft inte fick fotfäste.

Spanjorerna som kom i slutet av 1700-talet avfärdade denna metod som de ansåg vara en skröna. Bekämpa eld med eld?!

Sedan dess drabbas södra Kalifornien av ständigt återkommande svårsläckta bränder.

Den varma vinden beror inte på klimatförändringar, att man eldar med kol eller olja – den kommer av det klimat som råder på platsen sedan hundra tusentals år tillbaka.

Eukalyptus är ett träslag som främst förekommer i Australien.  Då eukalyptus har en mycket snabb tillväxt satsade nybyggarna i Kalifornien på att plantera stora mängder av trädet under 1800-talets senare del. Tanken var att kunna såga bräder och plank till den omfattande byggnationen i delstaten. Snart visade sig dock att det var svårt att använda, de torkade bräderna blev stenhårda och man tvingades förborra för att kunna spika.

Det stora problemet var dock frukterna eller frökapslarna som innehåller olja, och dessa öppnar sig vid hettan från skogsbränder!  Oljan från träden göder bränderna som blir mycket svårstoppade.

Efter ett antal stora bränder beslöt myndigheterna att hugga ner träden, men detta stoppades av miljöaktivister som ansåg att träden var vackra och en naturlig del av landskapet.

Priset för denna miljöhänsyn betalar Los Angeles County fullt ut nu när bränderna tar stora delar av bebyggelsen.

Det är alltså inte klimatförändringar som orsakar denna brandkatastrof som klimatalarmisterna påstår. Klimatförändringarna har pågått i minst 2,5 miljoner år.

Att Los Angeles dragit ned på brandförsvaret och tillsatt chefer efter woke-principer utan hänsyn till kompetens, gör saken inte bättre, men kan knappast ges det fulla ansvaret för de omfattande bränderna.

 

Anders Jarkiewicz

Klimatförändringar – vad är det?

Är klimatförändringar något nytt?

Tvärtom – de senaste 2 miljoner åren har vårt land omväxlande haft mycket kalla perioder och varma perioder.  Perioder av kallt väder, det vi kallar ”Istider” varade i ca 100 000 år medan varma perioder mellan istiderna var ca 20 000 år med varmt klimat.

Temperaturen i Sverige steg långsamt och för ungefär 8000 år sedan nåddes den högsta medeltemperaturen. Då var det så varmt att det fanns pelikaner i det som nu är södra Sverige. Efter hand sjönk temperaturen igen. För cirka 3000 år sedan var det fortfarande varmare än det är idag.

För 600 år sedan inträffade något som kallas för ”den lilla istiden”, när det blev kallare. Det var ofta missväxtår och haven frös till is så långt söderut som i Skåne. Kylan höll i sig fram till slutet av 1800-talet.

Studier av iskärnor som borrats upp på Grönland och Antarktis visar att dessa temperaturväxlingar kan gå mycket snabbt. Temperaturen kan sjunka med 4–5 °C på bara några årtionden.

Beror klimatförändringar inte på att vi eldar fossila bränslen?

Nej – Människan började elda fossila bränslen (kol, olja m.fl.) för 100–150 år sedan och klimatförändringarna har pågått i minst 2,5 miljoner år.

Vad beror då klimatförändringar på?

Klimatet styrs av solens varierande aktivitet och jordens varierande position i förhållande till solen.  Jordens axel lutar 23,5 grader från vertikalplan.

Kan vi människor påverka klimatförändringen?

Människan kan inte påverka klimatet, oavsett hur mycket vi än försöker. (Vulkanutbrott kan tillfälligt sänka temperaturen genom att sotpartiklar minskar solens inflöde, men människan påverkar inte vulkaners aktivitet.)

Varför uppmanas vi att minska utsläppen av CO2?

Forskare har funnit att temperaturen och koncentrationen av CO2 följer varandra genom historien. Dessa forskare har då dragit slutsatsen att halten av CO2 är orsaken till temperaturförändringar. Men det kan mycket väl vara tvärtom, att högre temperatur ger högre halt av CO2.  ”Vostok Ice Core: Temperature and CO2” visar att förändringarna av koldioxidhalten kommer efter förändringarna av temperaturen, inte före.

Vad händer om vi Sverige inte når utsläppsmålen som EU fastställt?

Inte mycket, om ens något.

Sverige har en befolkning motsvarande en tusendel av jordens befolkning.

Sveriges utsläpp motsvarar en tusendel av jordens samlade utsläpp.

Utsläppen av koldioxid i världen ökar för varje år trots målsättningar och högtidliga löften om att minska utsläppen.

Den största boven är Kina som ensamt står för 1/3 av de totala utsläppen i världen. Mer än USA, EU och Japan tillsammans.

Kina ökar sina utsläpp med mer än Sveriges totala utsläpp varje år.

Kina startar ett nytt kolkraftverk i veckan!

Tillsammans med Frankrike är Sverige det land i världen som har avvecklat all produktion av energi med fossila bränslen.

Medan 80procent av världens energitillförsel kommer från fossila bränslen, och andelen ökar stadigt.

Så nej som privatperson kan vi inte göra någonting åt utsläppen av koldioxid.

Varför får vi då helat tiden höra att vår framtid står på spel om vi inte når klimatmålen?

 

Den amerikanske ekonomen Thomas Sowell svarar på den frågan; ”de senaste trettio åren har vi gått från att göra det som fungerar till att göra det som låter bra”.

Finns det ingen tröst i allt tal om koldioxidutsläpp?

Koldioxid är livets elixir, det är den nyttigaste av alla gaser. Utan koldioxid dör alla växter och därmed alla djur direkt. Ju mer koldioxid desto grönare planet och desto mer djurliv.

Anders Jarkiewicz

 

* Uppgifter om jodens temperatur under klimatförändringarna är hämtade från SGU. (Sveriges geologiska undersökning)

* Uppgifter om jordens energiförbrukning är hämtade från boken ”Allt du behöver veta om kärnkraft” av Jan Blomberg, tidigare professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala Universitet och tidigare senior expert på Vattenfall.

*uppgifter om jordens temperatur/koldioxidhalt är hämtade ur boken ”Borde man oroa sig för klimathotet? av Staffan Mörner.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén