Den 21 augusti i år flyger Antonio Gutierrez till ögruppen Samoa i Stilla havet. Syftet är att lyfta hur klimatförändringarna slår mot små önationer, och då i synnerhet havsnivåhöjningen.
Andra dagen spelar generalsekreteraren och hans stab in en film på Samoas huvudö. Han står framför resterna av ett hus, där bara själva husskelettet står kvar och växtligheten håller på att ta över..
Han säger att ”de har fått lämna sina hus p g a havsnivåhöjningen och att stormar har mångdubblats.
Havsnivåhöjningarna har accelererat och om vi inte kan stoppa klimatförändringarna kommer problemen inte stanna på Samoa.
”If we are not able to stop what is happening in climate change, this problem that we see in Samoa will not stay in Samoa.”
Men det är något som skaver med filmen.
FN skriver att filmen spelades in på den plats som drabbades värst av tsunamin 2009, då runt 150 personer dog och flera tusen fick sina hus förstörda de södra och sydvästra kusterna.”
FN:s generalsekreterare Antonio Gutierrez nämner inte ens att tusentals människor blev hemlösa efter tsunamin.
Och det visar sig att det han säger inte är sant.
Det finns inga uppgifter om att stormar skulle ha mångdubblats och hans viktiga talepunkt, den stora havsnivåhöjningen på Samoa, beror i huvudsak inte på det han säger.
En annan professor, Erik Sturkell som är professor i geofysik vid Göteborgs universitet och jobbar med bland annat jordskalv, berättar om den dramatiska orsaken till den plötsliga havsnivåhöjningen.
– Det var ju två jordskalv som kom otroligt tätt på varandra. På magnitud 8 och 8,1. Och det gjorde att jordskorpan flyttade på sig. Jordbävningen 2009 skapade inte bara en tsunami, berättar Sturkell, den fick också landet att sjunka.
Här vid Samoaöarna, så har man haft en ordentlig nedsjunkning, speciellt vid en av de här förkastningarna.
Enligt forskarrapporten sjunker Samoa med uppåt 10 mm per år. Så drygt tre fjärdedelar av havsnivåhöjningen har ingenting att göra med klimatförändringar.
Enligt studien kan landsänkningen hålla på ett par decennier, men kommer till slut att avta.
Vid inspelningen av videon på Samoa berättar generalsekreteraren och hans stab en historia om att folk tvingas lämna sina hem på grund av klimatförändringar, när orsakerna i själva verket beror på jordbävningar och att land sjunker på grund av förkastningar i jordskorpan.
Delbaraste Guha-Sapir, professorn som byggt upp katastrofdatabasen Endate databas i Bryssel., menar att det finns en risk att folk slutar lita på FN om de slarvar med statistiken eller går ut med felaktiga uppgifter.
–” Trovärdigheten och tillförlitligheten i uppgifterna är helt beroende av kvaliteten och riktigheten i de uppgifter du tillhandahåller. –
Och om man inte kan upprätthålla kvaliteten på uppgifterna vi lämnar till omvärlden – kommer påståendena vi framför att rasa som ett korthus, för folk kommer inte längre att tro på det vi säger.”
Inspelningen av stigande havsnivåer på Samoa i Stila havet är ännu ett exempel på tesen at ”ändamålet helgar medlen”.
Målet med inspelningen är uppenbart; att skrämma jordens befolkning till mer långtgående åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser.
Anders Jarkiewicz