Midvinternattens köld är svår…

Dikten ”Tomten” som skrevs av Viktor Rydberg för mer än 100 år sedan är lika aktuell i dag. Kölden i Sverige den senaste tiden är påfrestande för at inte säga svår både för människor och samhälle.

Med tanke på de varningar för global uppvärmning som FN:s generalsekreterare Antonio Guterres framförde förra året där han säger att klimatet håller på att nå kokpunkten, så är det senaste tidens iskyla och köldrekord i många länder minst sagt förvånande.

SVT:s klimatredaktion med Karina Bjerström i spetsen följer upp påståendet från FN med att under året redovisa en mängd värmerekord från Nordafrika och Indien som stöd för det narrativ om en kommande klimatkatastrof, som den statliga televisionen driver, men glömmer bort att rapportera alla köldrekord, världen över.

Vi vanliga medborgare kan bara konstatera att vädret där vi bor har blivit allt kallare, inte varmare.

Frågan vi måste ställa oss är; Är det fel på kartan eller på verkligheten?

Allan Emrén, är filosofie doktor i fysikalisk kemi och geokemi i en ny studie med titten ””Globala temperaturer, CO2-koncentrationer och hav” konstaterar;

”Vi ser att stödet för att mänskliga aktiviteter är orsak till de observerade ökningarna [av koldioxid] är svagt. Det visar sig att förändringshastigheten i CO2-koncentrationen styrs av den globala temperaturen, snarare än vice versa.”

Studien tittar på observationer och mätresultat under de senaste 170 åren av temperatur och koldioxidhalt, vilka båda har ökat.

I en sammanfattning av studien drar han slutsatsen av de data som studerats;

Vi utsätter oss för en förfärlig risk när vi försöker bromsa naturliga processer i stället för att förbereda oss på dem.

Vad orsakar då den klimatförändring som vi upplever?

Solen påverkar livet på jorden och dess klimat mer är någon annan faktor vi känner till.  Det gäller inte enbart årstidsväxlingarna på norra och södra halvklotet utan klimatet på den ort vi lever.

Konstaterade förändringar av solaktivitet leder till att försvaga jordens magnetfält, vilket leder till en mängd negativa följder för oss. Det betyder att mer kosmisk strålning tränger igenom till vår atmosfär, vilket skapar fler moln som minskar solinstrålningen och samtidigt ger mer nederbörd – alltså ett kyligare och våtare klimat.

Dikten ”Tomten” träffar verkligen rätt med sin beskrivning av svår köld, medan SVT:s klimatredaktion och FN:s generalsekreterares väderprognoser är just prognoser.

Anders Jarkiewicz