Är klimatförändringar något nytt?

Tvärtom – de senaste 2 miljoner åren har vårt land omväxlande haft mycket kalla perioder och varma perioder.  Perioder av kallt väder, det vi kallar ”Istider” varade i ca 100 000 år medan varma perioder mellan istiderna var ca 20 000 år med varmt klimat.

Temperaturen i Sverige steg långsamt och för ungefär 8000 år sedan nåddes den högsta medeltemperaturen. Då var det så varmt att det fanns pelikaner i det som nu är södra Sverige. Efter hand sjönk temperaturen igen. För cirka 3000 år sedan var det fortfarande varmare än det är idag.

För 600 år sedan inträffade något som kallas för ”den lilla istiden”, när det blev kallare. Det var ofta missväxtår och haven frös till is så långt söderut som i Skåne. Kylan höll i sig fram till slutet av 1800-talet.

Studier av iskärnor som borrats upp på Grönland och Antarktis visar att dessa temperaturväxlingar kan gå mycket snabbt. Temperaturen kan sjunka med 4–5 °C på bara några årtionden.

Beror klimatförändringar inte på att vi eldar fossila bränslen?

Nej – Människan började elda fossila bränslen (kol, olja m.fl.) för 100–150 år sedan och klimatförändringarna har pågått i minst 2,5 miljoner år.

Vad beror då klimatförändringar på?

Klimatet styrs av solens varierande aktivitet och jordens varierande position i förhållande till solen.  Jordens axel lutar 23,5 grader från vertikalplan.

Kan vi människor påverka klimatförändringen?

Människan kan inte påverka klimatet, oavsett hur mycket vi än försöker. (Vulkanutbrott kan tillfälligt sänka temperaturen genom att sotpartiklar minskar solens inflöde, men människan påverkar inte vulkaners aktivitet.)

Varför uppmanas vi att minska utsläppen av CO2?

Forskare har funnit att temperaturen och koncentrationen av CO2 följer varandra genom historien. Dessa forskare har då dragit slutsatsen att halten av CO2 är orsaken till temperaturförändringar. Men det kan mycket väl vara tvärtom, att högre temperatur ger högre halt av CO2.  ”Vostok Ice Core: Temperature and CO2” visar att förändringarna av koldioxidhalten kommer efter förändringarna av temperaturen, inte före.

Vad händer om vi Sverige inte når utsläppsmålen som EU fastställt?

Inte mycket, om ens något.

Sverige har en befolkning motsvarande en tusendel av jordens befolkning.

Sveriges utsläpp motsvarar en tusendel av jordens samlade utsläpp.

Utsläppen av koldioxid i världen ökar för varje år trots målsättningar och högtidliga löften om att minska utsläppen.

Den största boven är Kina som ensamt står för 1/3 av de totala utsläppen i världen. Mer än USA, EU och Japan tillsammans.

Kina ökar sina utsläpp med mer än Sveriges totala utsläpp varje år.

Kina startar ett nytt kolkraftverk i veckan!

Tillsammans med Frankrike är Sverige det land i världen som har avvecklat all produktion av energi med fossila bränslen.

Medan 80procent av världens energitillförsel kommer från fossila bränslen, och andelen ökar stadigt.

Så nej som privatperson kan vi inte göra någonting åt utsläppen av koldioxid.

Varför får vi då helat tiden höra att vår framtid står på spel om vi inte når klimatmålen?

 

Den amerikanske ekonomen Thomas Sowell svarar på den frågan; ”de senaste trettio åren har vi gått från att göra det som fungerar till att göra det som låter bra”.

Finns det ingen tröst i allt tal om koldioxidutsläpp?

Koldioxid är livets elixir, det är den nyttigaste av alla gaser. Utan koldioxid dör alla växter och därmed alla djur direkt. Ju mer koldioxid desto grönare planet och desto mer djurliv.

Anders Jarkiewicz

 

* Uppgifter om jodens temperatur under klimatförändringarna är hämtade från SGU. (Sveriges geologiska undersökning)

* Uppgifter om jordens energiförbrukning är hämtade från boken ”Allt du behöver veta om kärnkraft” av Jan Blomberg, tidigare professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala Universitet och tidigare senior expert på Vattenfall.

*uppgifter om jordens temperatur/koldioxidhalt är hämtade ur boken ”Borde man oroa sig för klimathotet? av Staffan Mörner.